O nama - Stari Hrast

O nama

Podrum “Stari hrast” svoj početak beleži 2008 godine, u vreme kada rastu ideje o stvaranju nove “vinske Srbije” i kada se pojavljuju sada već velika imena vinskog sveta. Naša vizija je bila i ostala biti porodična vinarija sa sopstvenim zasadima i kapacitetima kojima se može upravljati u krugu porodice, uz angažovanje vodećih stručnjaka iz polja proizvodnje vina i rakija. Podrum nosi naziv po 200 godina starom hrastu koji se nalazi u samom vinogradu i koji pamte najstariji stanovnici tog kraja.

 

Sopstveni zasadi

Posebno smo ponosni na činjenicu da su svi naši proizvodi dobijeni isključivo i samo od proizvoda iz sopstvenih zasada, ručno branih, gde se posebna pažnja obraća da berba bude kada je voće i grožđe u optimalnom ciklusu biološke zrelosti. Prerada voća i grožđa sa visoravni iznad sela Žirovnica koju zapljuskuju ruže vetrova sa okolnih šumadijskih brda vrši se u prostorijama Podruma Stari hrast. U sklopu proizvodnog pogona nalazi se degustaciona sala sa kapacitetom do 50 osoba.

Vinogradi SH

Vinograd

Vinogradi Podruma Stari hrast zauzimaju 12 ha i podignuti su u selu Žirovnica, na putu Kragujevac-Batočina, a pripadaju Šumadijskom vinogorju. Specifičnost svake parcele pažljivo je sjedinjena s odabranim sortama vinove loze kako bi svaka od njih u skladu sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uslovima mogle da razviju svoj maksimalni potencijal.

Voćnjaci

Voćnjaci obuhvataju površinu od 15ha i na njima su zastupljene vrste od kojih proizvodimo naše rakije: šljiva, kruška, kajsija i dunja. Tradicija proizvodnje rakije u ovoj porodici proteže još iz davnih vremena. Prvi pisani dokumenti o gajenju voća i ovoj proizvodnji u porodici Stevanović datiraju iz davne 1805. godine.

vocnjaci

TERROIR

Terroir - celokupan uticaj prirode na vinograd i samim tim na vino, klima, zemljište, broj sunčanih dana, provetrenost. Podrum Stari hrast sa ponosom pripada Vinogradarskom rejonu - Šumadija u okviru regiona Centralna Srbija.

a
Geografija

Naši voćnjaci i vinogradi nalaze se u neposrednoj blizini od geografskog centra Srbije što nam daje za pravo da se zovemo vinskim srcem Srbije.

s
Klima

Klima je umereno-kontinentalna sa umereno toplim letima, ali sa velikim temperaturnim razlikama između dana i noći.

s
Zemljište

Zemljište – gajnjača. Gajnjače su smeđe, rumenaste ili crvene boje u zavisnosti od primesa aluminijuma, gvožđa i dr.